امروز یکشنبه 17 فروردین ماه 1399 ساعت 13:24 ب ظ

راه های پیشگیری از ابتلا به ویروس COVID19

کوروناویروس ها بعد از رینوویروس ها به عنوان دومین عامل سرماخوردگی در سطح جهان در نظر گرفته می شوند. کورنا ویروس جدید چین یا کوواید 19 (COVID19) شناخته می شود. جزء خانواده کورنا ویروس ها و از جنس سارس کورنا ویروس که در سال 2002 میلادی در چین مشاهده شده می باشدکه نام علمی این ویروس سارس کورنا ویروس 2 (SARS coV2) است.

احتمال می دهند که ویروس کووید 19 از نوترکیبی ویروس کورونای مورچه خوار فلس دار با ویروس کورونای انسانی باشد. احتمالاً برای اولین بار ویروس کورونای جدید از طریق تماس با حیوان یا گوشت خام به انسان انتقال یافته است، در حال حاضر ویروس از طریق قطرات تنفسی ناشی از سرفه و عطسه منتشر می شود. راه های ورود ویروس به بدن فرد سالم شامل: مسیر تنفسی، چشم و تماس مستقیم دست، غذای و اشیاء آلوده به دهان، بینی و چشم می باشد.

هنگامی که شخصی برای اولین بار در معرض ویروس کورونای COVID19  قرار بگیرد تا زمان بروز علائم بالینی بین 2 تا 14 روز طول می کشد و ممکن است در این مدت علائم بالینی نداشته باشد و این زمانی است که ویروس قابلیت انتشار بالایی دارد. علائم اولیه عفونت با کورونا ویروس شامل تب، سرفه و تنگی نفس (shortness of breath) است که سپس علائمی مانند: اسهال، سر درد، کسالت، درد عضلانی و گلودرد دیده می شود. این ویروس قادر است اندامی مانند ریه، قلب، سیستم گوارشی، مغز، کلیه و کبد را آلوده کند. ویروس کورونای جدید مانند ویروس سارس (SARS coV1) بیشترین بیماری زایی را در بالغین دارد و در کودکان بیماری خفیفی را ایجاد می کند. در بالغین سبب سندرم دیسترس تنفسی بالغین (Severe Acute Respiratory Syndrome) می شود، و از طریق اختلال در تنفس، سیستم قلبی_عروقی و سایر اندام های بدن می تواند سبب مرگ شود.

تنها راه مقابله بدن با ویروس، تقویت سیستم ایمنی می باشد و از موادی که باعث تقویت سیستم ایمنی می شود استفاده کنید. سیر، سیاه دانه، اسپند دود کردن و درمانهای سنتی بر روی ویروس هیچگونه اثر ندارد.

بیشترین افراد در معرض خطر شامل: افراد بالایی 50 سال، افراد با نقص سیستم ایمنی ،افرادی با مشکلات قلبی ریوی، دیابت، زنان باردار و افراد مبتلا به عفونت های مزمن مانند: هپاتیت می باشند. ویروس برای تکثیر خود از سیستم سلول میزبان استفاده می کند به همین علت دارویی که بتواند به طور اختصاصی و با عوارض پایین ویروس را مهار کند در حال حاضر وجود ندارد و همچنین به علت اینکه ویروس در طی تکثیر دچار جهش می شود در حال حاضر واکسنی برای ویروس وجود ندارد و تنها راه برای این ویروس پیشگیری می باشد.

ویروس کورونا نسبت به شرایط محیطی حساس است و در اثر گرما و خشکی محیط از بین می رود ولی در حال حاضر به علت رطوبت و سرمای هوا ویروس می تواند تا بیش از 9 روز بر روی سطوح زنده بماند. برای ضد عفونی سطوح از آب ژاول (آب و وایتکس)، مواد شوینده می توانید استفاده کنید و برای دست و البسه می توانید از الکل 70 درصد و مواد ضدعفونی استفاده کنید.

راه های پیشگیری از عفونت ویروس:

1)   کمترین میزان تردد در سطح جامعه وبه خصوص تماس با  افراد آلوده

2)    استفاده از ماسک برای تمامی افراد جامعه به خصوص افراد آلوده به ویروس

3)   پوشاندن دهان و بینی هنگام سرفه و عطسه با استفاده از دستمال یک بار مصرف

4)   شستشویی مکرر دست ها با استفاده از آب و صابون یا مواد ضد عفونی برای بیش از 20 ثانیه

5)   عدم تماس دست های ضدعفونی نشده و وسایل آلوده به دهان، بینی و چشم ها

6)   عدم دست دادن و روبوسی با دیگر افراد

7)   استفاده از دستکش یکبار مصرف در بیرون

8)   شستن دست ها وصورت با صابون و مواد ضدعفونی به خصوص بعد از سرفه و عطسه

9)   درآوردن لباس های بیرون و دوش گرفتن بعد از ورود به خانه

10)  برای استفاده از ماسک باید توجه داشت که ماسک های معمولی برای مدت 2 ساعت و ماسک های فیلتر دار تا 8 ساعت مفید هستند. به علت دسترسی سخت به ماسک اگر ماسک ها را ضد عفونی کنید می توانید دوباره استفاده کنید ولی این روش در شرایط خاصی توصیه می گردد.

11) ماسک و دستکش های آلوده را در ظروف دربسته یا پلاستیک بعد از ضدعفونی قرار دهید و سپس با اصول بهداشتی به سطل آشغال انتقال دهید یا بسوزانید.

12)  تنها مرجع اطلاعاتی رسم و معتبر سازمان بهداشت کشور، دانشگاه های علوم پزشکی، سازمان WHO و CDC می باشد.

دکتر هادی فاضل

متخصص ویروس شناسی و عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی نیشابور