امروز سه شنبه 24 تیر ماه 1399 ساعت 09:02 ق ظ

ویروس کرونا و انتقال از طریق هوا

همه‌گیری کووید -۱۹ در دنیا ، و سرعت گسترش این ویروس یکی از سؤال‌هایی است که ذهن محققان را درگیر کرده است. آیا این ویروس از طریق هوا انتقال می یابد؟  از آنجا که گزارش های اولیه نشان می دهد که coronavirus  به سرعت در بین مردم گسترش می یابد، محققان در تلاش هستند  تا دریابند که آیا می تواند این ویروس از طریق هوا (airborne) انتقال یابد.

مسئولان  سازمان جهانی بهداشت می گویند: ویروس فقط از طریق قطرات سرفه یا عطسه یا از طریق تماس مستقیم با اشیاء آلوده منتقل می شود. اما برخی دانشمندان اعتقاد دارند که شواهد اولیه مبنی بر انتقال از طریق هوا  که به موجب آن بیماری در ذرات بسیار كوچك از هوای بازدم شده که به ذرات معلق معروف هستند  و در هوا گسترش می یابند وجود دارد – وبا اقدامات احتیاطی مانند: افزایش تهویه داخل منزل و پوشیدن ماسك می تواند خطر عفونت را کاهش دهید.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) در یک گزارش که در 27 مارس2020 منتشرکرد ، گفت: که مدارک کافی برای اثبات وجود SARS-CoV-2 از هوا وجود ندارد، مگر در موارد معدود پزشکی. و بر همین اساس وزارت بهداشت ایران بر موضوع  عدم انتقال ویروس کرونا از طریق هوا ( بجز بخش های بستری مبتلایان و بطورخاص ICU) )) تاکید دارند ولی لزوم رعایت فاصله در تمام مطالعات ذکر شده است.

چنانچه سازمان بهداشت جهانی و دولت ها برای حفظ خطر سرایت از طریق قطرات هوا  فاصله بین شخصی 5/1 یا 2 متر (حدود 6 فوت) از یکدیگر تجویز کرده اند. این فاصله ای است که قطرات تنفسی در این منطقه پخش می شوند با این حال، مطالعاتی که اخیراً منتشر شده، محققان ثابت کرده اند که در حجم بالای آئروسل های تنفسی و پایداری هوا  SARS-COV-2 در مقایسه با  SARS-COV-1 مدت طولانی تری در محیط زنده می ماند و ماندگاری بالاتری دارد.

بر اساس دانش موجود و مشاهدات اپیدمیولوژیک، ذرات کوچک حاوی ویروس ممکن است در محیط های سر پوشیده تا  مسافت 10 متر از منابع انتشار نیز انتقال یابد  لذا فرضیه که قطرات ذرات معلق در هوا در اثر عطسه، سرفه و یا  قطرات ناشی از صحبت کردن توسط افراد آلوده و از طریق جذب روی ذرات PM در غلظت های بالای آئروسل  و در شرایط پایداری جو، شدت عفونت را افزایش می دهد.

دکتر ابوالفضل نعیم آبادی

عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی نیشابور